Go to Top

Energiecentrum energie neutraal

Kantoren en winkels verbruiken gas voor het verwarmen van het pand en elektriciteit voor verlichting en computers, zo ook Energiecentrum Hardenberg. Energieneutraal zijn betekend dat een bedrijf of woning geen energie, gas en elektriciteit, meer uit het net haalt. Dit kan door zelf opwekken van energie, en/of vervangende systemen toe te passen.  Een klein jaar geleden is het pand aan de Lange Spruit in Hardenberg in gebruik genomen als Energiecentrum Hardenberg. Het pand wordt nu zelfvoorzienend, energieneutraal. Het toepassen van zonnepanelen is in deze bijna als vanzelfsprekend, vanuit DGB Energie en Agri Solar worden deze op grote schaal verkocht voor zowel de particuliere als zakelijke (agrarische) markt.

Naast de toepassing van zonnepanelen wordt er gewerkt aan de installatie van warmte koude opslag in de bodem. Warmte koude opslag wordt afgekort tot WKO. Een WKO installatie is een systeem waarbij  gebruik wordt gemaakt van twee bronnen in de bodem voor het opslaan van koud en warm water. De werking is relatief simpel, zomers stop je warm water in de bodem, dit water blijft in de bodem op een constante temperatuur. ‘s Winters haal je dit warme water er weer uit. Dit warme water kan je gebruiken als tap water, maar vooral voor Energiecentrum Hardenberg voor het verwarmen van het gebouw. Dit scheelt enorm in het gas verbruik voor het stoken van de verwarmingsketels. Het water wat in de winter is gebruikt gaat afgekoeld de bodem in en kan in de zomer weer gebruikt worden om het pand te koelen. Opgewarmd gaat het dan weer terug de bodem in. Zo blijft het systeem zichzelf van warm en koud water voorzien en zal het een constante temperatuur afgeven in de zomer en in de winter.

ESN13

Het doel van het aanleggen van de WKO bij Energiecentrum Hardenberg is om hierdoor een constante temperatuur in het gebouw te creëren en doordat er geen gas meer nodig is ook energie neutraal te worden. De constante temperatuur zal zijn op alle werkplekken in alle seizoenen. Energiecentrum Hardenberg verwarmt het pand doormiddel van vloerverwarming. Het water dat gebruikt wordt voor de verwarming wordt opgewarmd of gekoeld met water uit de WKO installatie, dit gebeurt met een warmtewisselaar. Doordat de WKO installatie voor zowel verwarming als koeling zorgt zal er onder normale omstandigheden geen gas nodig zijn voor het verwarmen van het pand. Enkel met extreme kou zal er eventueel bijgestookt moeten worden. De investering in de WKO installatie is zeer de moeite waard, zeker omdat er enorm bespaard wordt op het gasverbruik.

De bronnen van de WKO liggen op ongeveer 100 meter diepte onder de grond, in het zogeheten watervoerend pakket. Hier blijft het water op bijna de zelfde temperatuur als dat het er ingegaan is. Dit is ideaal om een grote hoeveelheid water op te slaan van een bepaalde temperatuur.

ESN12

Het water wordt de bodem ingepompt met een pomp die geplaatst wordt in het magazijn van Energiecentrum Hardenberg. Hierbij wordt ook de warmte wisselaar geplaatst en de bijbehorende ketels (opslag vaten). Dit wordt zo opgesteld dat geïnteresseerden in een soortgelijk systeem dit goed kunnen bekijken hoe de werking is en wat mogelijkheden zijn voor hun specifieke situatie. Wij begeleiden u graag bij het aanschaffen en installeren van een WKO systeem.

Naast de WKO installatie worden er op het dak van het Energiecentrum Hardenberg zonnepanelen geplaatst. Zonnepanelen wekken elektriciteit op door middel van Photovoltage cellen, ook wel PV genoemd. Deze PV installatie voorziet het Energiecentrum Hardenberg van de elektriciteit die nodig is voor het pand. Tevens wordt er een combinatie gemaakt met een zonnecollector. Dit is een techniek die er voor zorgt dat bij hitte op het dak de panelen langer blijven werken en hierdoor een hoger rendement behalen. Het opwekken van warmte wordt ook wel Thermisch (T) genoemd. Dit is een paneel wat de combinatie maakt van zowel een zonnepaneel als ook een zonnecollector. Zo sla je twee vliegen in een klap met dit systeem. Het koele water dat de collector instroomt, zal warmte van het paneel voor het grootste gedeelte overnemen en transporteren naar een boiler. Het paneel dat op deze manier zijn warmte kwijt kan, zal een hoger rendement hebben voor de elektriciteit opwekking. Deze boiler wordt weer gekoppeld aan de WKO installatie.

Het toepassen van de zogeheten PVT panelen is nog relatief nieuw maar zal in de toekomst een goede oplossing zijn voor bedrijven die energieneutraal willen of moeten zijn. Het toepassen van PVT panelen kan ook zonder dat er een WKO installatie aanwezig is, het warme water wordt dan bewaard in een grote boiler.

ESN14ESN15

Energiecentrum Hardenberg heeft bewust gekozen voor een WKO installatie in combinatie met PVT panelen. Met dit systeem kan Energiecentrum Hardenberg laten zien aan andere bedrijven en particulieren hoe het werkt om zelfvoorzienend te zijn en daarmee kosten te besparen op de vaste lasten die men heeft voor zowel gas en elektriciteit. Als de gehele installatie van Energiecentrum Hardenberg klaar is en in gebruik is genomen bent u van harte welkom deze te komen bekijken.